Επιλεγμένα

Διαυγή όνειρα και μεταγνώση: Ερευνητές συνδέουν την επίγνωση του να σκέφτεσαι με την επίγνωση του να ονειρεύεσαι

Από στις 26 Ιανουαρίου 2015

Το να ελέγχει κάποιος τα όνειρά του και να ζει εκεί ότι είναι αδύνατο στην πραγματική ζωή, είναι μια πραγματικά δελεαστική ιδέα. Ορισμένα άτομα, που θα μπορούσαν να ονομαστούν διαυγείς ονειρευτές, μπορούν να το κάνουν αυτό. Ερευνητές από το Ινστιτούτο για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη Max Planck, στο Βερολίνο και το Ψυχιατρικό Ινστιτούτο Max Planck, στο Μόναχο, ανακάλυψαν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που καθιστά ικανό τον αυτο-στοχασμό είναι ευρύτερη στους διαυγείς ονειρευτές.

Έτσι, οι διαυγείς ονειρευτές είναι πιθανώς, επίσης, περισσότερο αυτό-στοχαζόμενοι όταν είναι ξύπνιοι. Οι διαυγείς ονειρευτές έχουν επίγνωση ότι ονειρεύονται ενώ ονειρεύονται. Μερικές φορές μπορούν ακόμη να παίξουν ενεργό ρόλο στα όνειρά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, έχουν αυτή την εμπειρία μόνο μερικές φορές το χρόνο και μόλις πολύ λίγοι σχεδόν κάθε βράδυ. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από οδηγίες και συμβουλές για διαυγή όνειρα. Ενδεχομένως το να ονειρεύεσαι με διαύγεια σχετίζεται στενά με την ανθρώπινη ικανότητα για αυτό-στοχασμό, τη λεγόμενη μεταγνώση.

Νευροεπιστήμονες από το Ινστιτούτο για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη Max Planck και το Ψυχιατρικό Ινστιτούτο Max Planck έκαναν σύγκριση εγκεφαλικών δομών από συχνούς διαυγείς ονειρευτές, με αυτές από υποκείμενα της έρευνας που ποτέ ή μόνο σπάνια είχαν διαυγή όνειρα. Ως εκ τούτου, πρόσθιος προμετωπιαίος φλοιός, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει ενσυνείδητες γνωστικές διαδικασίες και που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του αυτό-στοχασμού, είναι ευρύτερη στους διαυγείς ονειρευτές.

Οι διαφορές που παρατηρούνται στους όγκους στον πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό μεταξύ των διαυγών ονειρευτών και των μη-διαυγών ονειρευτών, υποδηλώνει ότι οι διαυγή όνειρα και μεταγνώση είναι πράγματι στενά συνδεδεμένα. Αυτή η θεώρηση υποστηρίζεται από τις εικόνες του εγκεφάλου που πάρθηκαν ελέγχονταν πρόσωπα όταν έλυναν μεταγνωστικά τεστ ενώ ήταν ξύπνοι. Αυτές οι εικόνες έδειξαν ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου στον προμετωπιαίο φλοιό ήταν υψηλότερες στους διαυγείς ονειρευτές. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αυτο-στοχασμός στην καθημερινή ζωή είναι περισσότερο ευδιάκριτος σε πρόσωπα που μπορούν εύκολα να ελέγχουν τα όνειρά τους» παρατήρησε η Elisa Filevich, από το Ινστιτούτο για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη Max Planck.

Οι ερευνητές θέλουν επίσης να γνωρίζουν αν οι μεταγνωστικές ικανότητες μπορούν να είναι εκπαιδεύσιμες. Σε μια επαναληπτική μελέτη σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν εθελοντές σε διαυγή όνειρα για να εξετάσουν αν αυτό βελτιώνει την ικανότητα του αυτό-στοχασμού.

Πηγή: Max Planck Society

Περισσότερα στο άρθρο: Filevich, E., Dresler, M., Brick, T.R., Kühn, S. Metacognitive Mechanisms Underlying Lucid Dreaming. The Journal of Neuroscience (2015)

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.