Επιλεγμένα

Η έναρξη της σχιζοφρένειας συνδέεται με απότομη αύξηση νευρωνικών συνδέσεων

Από στις 7 Ιανουαρίου 2015

Η σχιζοφρένεια, στην χρόνια φάση της, τυπικά χαρακτηρίζεται από έλλειψη των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και του προμετωπιαίου εγκεφαλικού φλοιού, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για σκέψη ανώτερης τάξης. Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Yaleκαι Κινέζοι ερευνητές δείχνει ότι η αρχή της ασθένειας-συνήθως στα 20-χαρακτηρίζεται από μια ανώμαλη απότομη αύξηση των νευρικών συνδέσεων.

Το εύρημα-έκπληξη, που δημοσιεύεται στο τεύχος, της 7 Ιανουαρίου, του περιοδικού Neuroscience, προτείνει νέες στρατηγικές για θεραπεία κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της νόσου, η οποία πλήττει παγκοσμίως 20 εκατομμύρια ανθρώπους, με εξουθενωτικές παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένη σκέψη και γνωστικά ελλείμματα. «Μετά το πρώτο επεισόδιο, τουλάχιστον, φαίνεται πως δεν είναι η έλλειψη εγκεφαλικών σημάτων που προκαλεί ανώμαλες εσωτερικές καταστάσεις στο σχιζοφρένεια, αλλά αντί αυτής η υπέρμετρη επικοινωνία», δήλωσε ο Alan Anticevic, βοηθός καθηγητής της ψυχιατρικής και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τη σχιζοφρένεια επικεντρώνεται σε άτομα που έχουν προσβληθεί για πολλά χρόνια. Η ομάδα του Yale, σε συνδυασμό με τους συναδέλφους τους στο Ερευνητικό Κέντρο Μαγνητικού Συντονισμού Huaxi του Πανεπιστημίου της Sichuan στην Κίνα, ανέλυσαν δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας fMRI (Functional magnetic resonance imaging) από 129 άτομα που δεν είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή, τα οποία είχαν υποστεί το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο, αλλά δεν είχαν ακόμη υποβληθεί σε θεραπεία.

Οι έγχρωμες περιοχές αντιπροσωπεύουν περιοχές με αυξημένη συνδεσιμότητα των εγκεφαλικών κυττάρων σε προμετωπιαίο φλοιό σε ασθενή στον οποίο πρόσφατα είχε διαγνωσθεί σχιζοφρένεια. Credit: Michael Helfenbein

Οι έγχρωμες περιοχές αντιπροσωπεύουν περιοχές με αυξημένη συνδεσιμότητα των εγκεφαλικών κυττάρων σε προμετωπιαίο φλοιό σε ασθενή στον οποίο πρόσφατα είχε διαγνωσθεί σχιζοφρένεια. Credit: Michael Helfenbein

Όπως είχε προβλεφθεί από ένα εξελιγμένο μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η ομάδα του Yale βρήκε ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκε για πρώτη φορά πως πάσχουν από σχιζοφρένεια, είχαν αυξημένη συνδεσιμότητα στον προμετωπιαίο εγκεφαλικό φλοιό, σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης με υγιή άτομα. Περιέργως, σημειώνουν οι ερευνητές, αυτή η «υπερσυνδεσιμότητα» υποχώρησε σε εκείνα τα υποκείμενα που μελετήθηκαν και έλαβαν θεραπεία κατά την επόμενη χρονιά. Οι ασθενείς παρουσίασαν, επίσης, μείωση των ψυχωτικών συμπτωμάτων.

Ο Anticevic προειδοποίησε πως δεν είναι καθαρό αν η υπέρβαση της συνδεσιμότητας προκαλεί συμπτώματα σχιζοφρένειας ή αν αυτή η νευρωνική «υπογραφή» είναι το αποτέλεσμα κάποιας άλλης διαδικασίας, όπως ο πυρετός είναι μια απόκριση σε λοίμωξη.

Αν η περαιτέρω έρευνα ισχυροποιήσει το εύρημα αυτής της σύνδεσης, τότε τα άτομα κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου της σχιζοφρένειας, μπορούν να επωφεληθούν από φάρμακα τα οποία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ανώμαλη απότομη αύξηση της νευρωνικής επικοινωνίας, σημείωσε ο Anticevic.

Στο εργαστήριό του μελετάται επίσης, γιατί άτομα με χρόνια σχιζοφρένεια παρουσιάζουν γνωστική και νευρωνική ανεπάρκεια στα μετέπειτα στάδια της ασθένειας και πώς μπορεί να διαφέρουν από εκείνες που υπάρχουν κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της ασθένειας. Ο ερευνητής σημείωσε πως κατά τα τέλη της εφηβείας, μια περίοδο αυξημένου κινδύνου για ψυχώσεις, ο εγκέφαλος των νεαρών ενήλικων «κλαδεύει» τις συνάψεις που δεν τις χρειάζεται. Ισχυρίστηκε πως μια αρχική αποτυχία αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας ένα καταιγισμό γεγονότων που αποκαλύπτουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές, που ήταν παρούσες από τη γέννηση του ατόμου.

Πηγή: http://medicalxpress.com/news/2015-01-schizophrenia-onset-linked-elevated-neural.html

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.