Επιλεγμένα

Οι ελκυστικοί άνδρες μπορεί να είναι σε μειονεκτική θέση όταν κυνηγούν μια θέση εργασίας

Από στις 29 Απριλίου 2015

Ενώ για τους ελκυστικούς άντρες μπορεί να είναι πιο εύκολο να βγουν ραντεβού, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι είναι σε καθαρά μειονεκτική θέση σε πολλούς τομείς εργασίας. Οι άντρες αυτοί μπορεί άθελά τους να «εκφοβίσουν» τα μελλοντικά τους αφεντικά και έτσι να χάσουν ευκαιρίες απασχόλησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Organization Behavior and Human Decision Processes.

Σε μια σειρά τεσσάρων πειραμάτων, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες, οι οποίοι εργάζονταν σε διάφορους τομείς, φωτογραφίες πιθανών υποψηφίων για εργασία. Οι ερευνητές στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν ποιούς από τους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν διαφορετικά επίπεδα ελκυστικότητας, θα προσλάμβαναν. Οι λιγότερο ελκυστικοί «αιτούντες εργασία» είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν για τις θέσεις, ιδιαίτερα σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, όπου οι εργαζόμενοι αξιολογούνται και αμείβονται με βάση την ατομική επιτυχία.

Το ακριβώς αντίθετο συνέβη όταν η εργασία για την οποία προορίζονταν ήταν λιγότερο ανταγωνιστική και το εργασιακό περιβάλλον ήταν πιο ομαδικό. Στις περιπτώσεις αυτές ήταν πιο πιθανό να γίνουν διακρίσεις υπέρ των πιο ελκυστικών ανδρών. Όπως τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ψυχολόγος Marko Pitesa του Πανεπιστημίου του Maryland, «όταν η εργασία στηρίζεται στην συνεργασία, οι άνθρωποι κάνουν διακρίσεις υπέρ των ελκυστικών ανδρών, κάτι που συνάδει με την μακροχρόνια άποψη ότι η ελκυστικότητα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο στο χώρο εργασίας»

Οι ελκυστικοί άντρες τείνουν να γίνονται αντιληπτοί ως πιο ικανοί και ως εκ τούτου είναι πιθανό να θεωρηθούν ως απειλή, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Αυτή η τάση, του να απειλούμαστε από την (αντιλαμβανόμενη) ικανότητα των άλλων έχει της ρίζες της στην ανταγωνιστική φύση μας, τόνισε ο Pitesa. «Μια μακρά σειρά ερευνών στην κοινωνική ψυχολογία δείχνει ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν σε κοινωνικές συγκρίσεις σχεδόν αυτόματα και θέλουν να είναι ελαφρώς καλύτεροι από τους άλλους γύρω τους, ακόμα και όταν αυτό δεν αποδίδει απτά οφέλη», συμπλήρωσε.

Τα πειράματα δεν έδειξαν καμία σχέση μεταξύ της γυναικείας ελκυστικότητας και της αντιλαμβανόμενης ικανότητας, αλλά προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ελκυστικές γυναίκες μπορούν να εκληφθούν ως λιγότερο ικανές στο χώρο εργασίας. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες μπορεί να υφίστανται διακρίσεις κατά την υποβολή αίτησης για θέση εργασίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διευθυντικές θέσεις.

Περισσότερα στο άρθρο: When beauty helps and when it hurts: An organizational context model of attractiveness discrimination in selection decisions, Organizational Behavior and Human Decision Processes, Volume 128, May 2015, Pages 15–28

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.