Επιλεγμένα

Υπάρχουν διαφορές στον εγκέφαλο ανδρών και γυναικών; Οι μεγάλες συλλογές δεδομένων «λένε» όχι τόσο πολύ

Από στις 31 Οκτωβρίου 2015

Μια ερευνητική μελέτη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Rosalind Franklin αμφισβήτησε την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο ιππόκαμπος, ένα κρίσιμο τμήμα του εγκεφάλου που παγιώνει τις νέες μνήμες και βοηθά να συνδεθούν τα συναισθήματα με τις αισθήσεις, είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Η Lise Eliot, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, ηγήθηκε μιας ομάδας σπουδαστών σε μια μετα-ανάλυση ποσοτήτων δομικών μαγνητικών τομογραφιών, στην οποία διαπιστώθηκε μη-στατιστικά σημαντική διαφορά στο μέγεθος του ιππόκαμπου, μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η μετα-ανάλυση είναι μια στατιστική τεχνική που επιτρέπει τους ερευνητές να συνδυάζουν τα ευρήματα από πολλές ανεξάρτητες μελέτες σε μια εκτενή ανάλυση. Η ομάδα εξέτασε τα ευρήματα 76 δημοσιευμένων εργασιών, στις οποίες εμπλέκονται περισσότερων από 6000 υγιή άτομα.

«Οι διαφορές στον εγκέφαλο των δυο φύλων είναι άποψη ακαταμάχητη για όσους επιθυμούν να εξηγούν με στερεότυπα τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών», δήλωσε η Dr. Eliot. «Κάνουν συχνά μεγάλο θόρυβο, παρά το γεγονός ότι βασίζονται σε μικρά δείγματα. Αλλά, καθώς έχουμε διερευνήσει πολλαπλά σύνολα δεδομένων και είμαστε σε θέση να συνδυάζουμε πολύ μεγάλα δείγματα αρσενικών και θηλυκών, βρίσκουμε ότι αυτές οι διαφορές συχνά εξαφανίζονται ή είναι ασήμαντες».

Ο ιππόκαμπος βρίσκεται και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου, κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό. Τα ευρήματα της ομάδας αμφισβητούν τον κοινό ισχυρισμό ότι ένας δυσανάλογα μεγαλύτερος ιππόκαμπος, εξηγεί την τάση των γυναικών για μεγαλύτερη συναισθηματική εκφραστικότητα, ισχυρότερες διαπροσωπικές δεξιότητες και καλύτερη λεκτική μνήμη.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι σαν «αρσενικός εγκέφαλος» και «θηλυκός εγκέφαλος», είπε η Dr. Eliot. «Αλλά όταν κοιτάς πέρα από τις εκλαϊκευμένες μελέτες, σε συλλογές όλων των δεδομένων, που συχνά βρίσκεις ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες».

Μετα-αναλύσεις από άλλους ερευνητές επίσης έχουν διαψεύσει και άλλες υποτιθέμενες διαφορές στον εγκέφαλο μεταξύ των φύλων, σημείωσε η Dr. Eliot. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στο μέγεθος του μεσολοβίου (τυλώδες σώμα), της λευκής ουσίας που επιτρέπει τις δύο πλευρές του εγκεφάλου να επικοινωνούν, τίποτε δεν κάνει άνδρες και γυναίκες να διαφέρουν στον τρόπο που τα αριστερά και τα δεξιά τους ημισφαίρια επεξεργάζονται τη γλώσσα.

Πηγή: Rosalind Franklin University of Medicine and Science

Περισσότερα στη μελέτη: The human hippocampus is not sexually-dimorphic: Meta-analysis of structural MRI volumes, NeuroImage, Volume 124, Part A, 1 January 2016, Pages 350–366

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.