Επιλεγμένα

Μελέτη του εγκεφάλου δείχνει ότι άνδρες και γυναίκες επεξεργάζονται τα συναισθήματα με διαφορετικό τρόπο

Από στις 22 Ιανουαρίου 2015

Οι γυναίκες επηρεάζονται συναισθηματικά περισσότερο από τους άντρες στη θέα συγκινητικών εικόνων και μάλιστα είναι πιο πιθανό να τις θυμούνται. Ωστόσο δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυο φύλων, που να σχετίζονται με τη συναισθηματική εκτίμηση, όσον αφορά τις ουδέτερες εικόνες. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης που διεξήχθη από ομάδα του πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία. Η έρευνα επικεντρώνεται στη σχέση των δύο φύλων με τα συναισθήματα, τις επιδώσεις της μνήμης και της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες επηρεάζονται συναισθηματικά από συγκινητικά γεγονότα περισσότερο από ότι οι άντρες. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν την μνήμη μας, όσο πιο συναισθηματική είναι μια κατάσταση τόσο πιο πιθανό είναι να τη θυμόμαστε. Αυτό θέτει το ερώτημα: κατά πόσο οι γυναίκες συχνά ξεπερνούν τους άντρες σε τεστ μνήμης, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζονται τα συναισθήματα;

Αυτό προσπάθησε να ερευνήσει μια ομάδα ερευνητών του τμήματος Μοριακής και Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου της Βασιλείας. Με τη βοήθεια 3.398 εθελοντών, από τέσσερις διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται συναισθηματικά περισσότερο από τους άντρες στη θέα συγκινητικών εικόνων. Ιδιαίτερα, εικόνων με αρνητικό περιεχόμενο. Στην περίπτωση ουδέτερων εικόνων, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των φύλων που να σχετίζονται με την συναισθηματική αξιολόγηση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα τεστ μνήμης στο οποίο οι γυναίκες που συμμετείχαν μπορούσαν να θυμηθούν πολύ εύκολα, σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφιών από ότι οι άντρες. Παραδόξως, οι γυναίκες είχαν ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άντρες όταν καλούνταν να θυμηθούν θετικές εικόνες. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων που σχετίζονται με την συναισθηματική επεξεργασία και την μνήμη, οφείλονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Annette Milnik.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) – που απεικονίζει την αιμοδυναμική αντίδραση που σχετίζεται με την νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό – 696 υποκείμενων, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται συναισθηματικά περισσότερο από τους άντρες στη θέα αρνητικά συναισθηματικών εικόνων, λόγω αυξημένης δραστηριότητας στις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. «Το αποτέλεσμα αυτό στηρίζει την κοινή πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο εκφραστικές συναισθηματικά, από ότι οι άντρες», σχολίασε η Δρ Klara Spalek, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα της έρευνας βοηθούν επίσης στην καλύτερη κατανόηση των διαφορών, εξαιτίας του φύλου, στην επεξεργασία πληροφοριών. Αυτή η γνώση είναι σημαντική, επειδή πολλές νευροψυχιατρικές ασθένειες παρουσιάζουν επίσης διαφορές οι οποίες σχετίζονται με το φύλο. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλείς τους καθηγητές Dominique de Quervain και Αντρέα Παπασωτηρόπουλο του πανεπιστημίου της Βασιλείας, το οποίο έχει στόχο την καλύτερη κατανόηση των νευρωνικών και μοριακών μηχανισμών ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Περισσότερα στο άρθρο: Sex-Dependent Dissociation between Emotional Appraisal and Memory: A Large-Scale Behavioral and fMRI Study, στο Journal of Neurocsince

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.