Επιλεγμένα

Τα δίκτυα του εγκεφάλου αντικατοπτρίζουν την ατομική ταυτότητα του φύλου

Από στις 8 Ιανουαρίου 2015

Η αίσθηση του να ανήκουμε στο ανδρικό ή το γυναικείο φύλο είναι ένα εγγενές στοιχείο της αντίληψης της ανθρώπινης ταυτότητας. Ως γενικός κανόνας, ταυτότητα του φύλου και φυσικό φύλο συμπίπτουν. Εάν αυτό δεν συμβαίνει αναφέρεται ως trans-ταυτότητα ή διαφυλικότητα.

Σε πρόσφατη μελέτη, ο ερευνητής του εγκεφάλου Georg S. Kanz της Πανεπιστημιακής Κλινικής για την Ψυχιατρική και την Ψυχοθεραπεία του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, ήταν σε θέση να αποδείξει ότι η πολύ προσωπική ταυτότητα του φύλου κάθε ανθρώπου αντικατοπτρίζεται και είναι επαληθεύσιμη στις διασυνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου.

Ενώ το βιολογικό φύλο συνήθως εκδηλώνεται στη φυσική εμφάνιση, η ατομική ταυτότητα του φύλου δεν είναι άμεσα διακριτή και κυρίως είναι εδραιωμένη στην ψυχή μιας ανθρώπινης ύπαρξης. Καθώς ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τις σκέψεις μας, τα αισθήματα και τις πράξεις μας, διάφορα ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο αναζητούν για νευρωνικές αναπαραστάσεις της ταυτότητας του φύλου.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του Rupert Lanzenberger της Πανεπιστημιακής Κλινικής για την Ψυχιατρική και την Ψυχοθεραπεία του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience, ήταν τώρα δυνατό να αποδείξει νευρωνικές συσχετίσεις (αναλογίες) της αντίληψης της ταυτότητας σε ένα δίκτυο του εγκεφάλου.

Με τομογραφία μαγνητικού συντονισμού με τρόπο που βασίζεται στη διάχυση, εξετάσθηκαν διαφυλικά πρόσωπα, καθώς και θηλυκά και αρσενικά άτομα ως υποκείμενα ομάδας ελέγχου . Η εξέταση αποκάλυψε σημαντικές διαφορές στη μικροδομή των συνδέσεων του εγκεφάλου, μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών υποκειμένων ελέγχου. Τα διαφυλικά άτομα έλαβαν μια ενδιάμεση θέση μεταξύ των δυο φύλων.

Επιπλέον, ήταν δυνατόν να ανιχνευθεί μια ισχυρή σχέση της μικροδομής των συνδέσεων μεταξύ αυτών των δικτύων και του επιπέδου τεστοστερόνης που μετριέται στο αίμα. «Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η ταυτότητα φύλου αντανακλάται στη δομή των εγκεφαλικών δικτύων, που σχηματίζονται κάτω διαμορφωτική επίδραση των ορμονών του φύλου, κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του νευρικού συστήματος», δήλωσε ο Lanzenberger.

Πηγή: sciencedaily

Περισσότερα στο άρθρο: White Matter Microstructure in Transsexuals and Controls Investigated by Diffusion Tensor Imaging, στο The Journal of Neuroscience

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.