Επιλεγμένα

Έρευνα διαπιστώνει πως η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας μετά τα 10 ενισχύει τον εγκέφαλο

Από στις 13 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχει πλήθος ερευνών που έχει δείξει ότι η μάθηση μιας δεύτερης γλώσσας μπορεί να διευρύνει την γνωστική ικανότητα, όμως μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα διευρύνονται σε εκείνους που άρχισαν την εκμάθηση στη μέση παιδική ηλικία, δηλαδή σε ηλικίες μεταξύ 6 και 11 ετών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, έδειξε ότι άτομα τα οποία άρχισαν να μαθαίνουν Αγγλικά γύρω στη ηλικία των 10 ετών και διείσδυσαν στη γλώσσα, που σημαίνει ότι την άκουγαν και την χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωής, έδειξε βελτιώσεις στη δομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, σε σύγκριση με άτομα τα οποία μεγάλωσαν μιλώντας μόνο Αγγλικά και δεν έμαθαν μια δεύτερη γλώσσα.

Αυτά τα «υψηλότερα επίπεδα της δομικής ακεραιότητας» ήταν σε περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη γλωσσική εκμάθηση και τη σημασιολογική επεξεργασία. Τα ευρήματα αντανακλούν παρατηρήσεις από προηγούμενες μελέτες που εντόπισαν αυτές τις βελτιώσεις σε άτομα τα οποία μάθαιναν μια ξένη γλώσσα σε πολύ μικρότερη ηλικία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τομογραφίες εγκεφάλων 20 ατόμων όλων γύρω στην ηλικία των 30 , τα οποία έζησαν στην Βρετανία για τουλάχιστον 13 μήνες. Όλοι είχαν αρχίσει να μαθαίνουν Αγγλικά, σαν δεύτερη γλώσσα γύρω στην ηλικία των 10 ετών. Οι αναλύσεις των απεικονίσεων συγκρίθηκαν με αυτές 25 ατόμων ίδιας ηλικίας που μιλούσαν μόνο Αγγλικά.

Ο καθημερινός χειρισμός περισσοτέρων από μιας γλωσσών λειτουργεί ως μια εντατική γνωστική διέγερση που ωφελεί ειδικές δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, διατηρώντας την ακεραιότητά τους και έτσι τις προστατεύει εναντίον μιας επιδείνωσης της κατάστασης σε μεγαλύτερη ηλικία», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Χρίστος Πλιάτσικας, της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντ.

Καθώς προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε ανθρώπους που έμαθαν δυο ή περισσότερες γλώσσες αρχίζοντας από την παιδική ηλικία, οι επιστήμονες θεωρούν πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα  για να προσεγγίσουμε ακριβώς πότε αυτές οι θετικές αλλαγές του εγκεφάλου να αρχίσουν να ριζώνουν.

Πηγή: medicalxpress

Περισσότερες πληροφορίες: The effects of bilingualism on the white matter structure of the brain, PNAS, www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1414183112

Egno Editorial

Το Editorial Team του egno. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.